2010. augusztus 4., szerda

Megnéztük a Twente stadionját

Állandó kísérőnk, Herman vezérletével átugrottunk a szállásunktól nem messze található De Grolsch Stadionhoz, amely az FC Twente hazai mérkőzéseinek otthona. A névadó egyébként egy helyi sörmárka.
A létesítmény 2008-ban vált 24 ezer férőhelyessé. Egy éven belül az egyik kapu mögött további 7 ezer férőhellyel bővítik majd, a nem túl távoli jövőben pedig az alacsonyabb hosszanti oldalon építenek még rá két emeletet, hogy 44 ezer főnek adhasson helyet az aréna. Természetesen minden a nemzetközi szabványoknak megfelelő, hiszen Hollandia is játszik itt válogatott mérkőzéseket.
A létesítményvezető készségesen vezetett végig bennünket a modern épületen. A falak mindenütt piros-fehérbe öltöztek, képek, alakzatok, fényképek színesítik a folyosókat, és jelzik azt, hogy itt a múlt, a játékosok és a szurkolók tisztelete mindenekelőtt való. Minden játékos képe, aki akár egy másodpercet játszott a csapatban megtalálható, a legjobbak pedig ember nagyságú alakzatban is rögzítésre kerültek. A szurkolókról készült, érzelemmel dúsított felvételek pedig csak fokozzák a hangulatot.  
Ott jártunkkor a pályát éppen felújították. Két hét múlva lesz az első hazai bajnokija a Twentének, addigra minden a helyére kerül. Ezért találtuk a fűthető és árammal ellátott kispadot az előtérben.

Vendégöltöző: Hollandiában a legnagyobb, a vendégcsapatok gyakran hiszik azt, hogy a hazai öltözőbe tévedtek…
Játékvezetői öltözők: ennek nagysága is egy kisebb lakáséra emlékeztetett, és volt benne egy csengő, ami a játékos öltözőkben csenget, ha lehet menni a pályára.
Trots: felirat a játékoskijáróban, amit a hazai játékosok kifelé menet minden mérkőzés előtt megérintenek.
Hazai öltöző: medence, kiszolgáló helyiség, orvosi rész, 80m2 műfüves terület a bemelegítéshez és persze tágas tér névre szóló helyekkel. Az újak neve még nem volt kiírva, állítólag a „festő” vakáción van még.
Az üzlet is virágzik a stadionban. 1000 fős étterem áll a tehetősebb szurkolók rendelkezésére, nem nagyon szokott üres hely maradni. Egy meccs alkalmával kb. 100 ezer EUR forgalmat hoznak össze csak itt. Érdekesség, hogy a mérkőzés előtt a fű illatát permetezik be a levegőbe, hogy ezáltal is ráhangolják az embereket a meccsre, a félidőben pedig virágillatot kapnak a helyüket elhagyó szurkolók.
Az úgynevezett skybox-ok (VIP-helyek) bérleti díja egy szezonra 60-100 ezer EUR között mozog nagyságtól függően és 20-60 szék jár hozzá a lelátón. Ezek értelemszerűen a legjobb helyek, ahonnan a mérkőzés követhető. A Twente vezetőinek skybox-a egy luxusvilla nappalijának felelt meg, ahonnan történetesen a meccset is jól lehet látni, de nem biztos, hogy az ember eljut odáig.
A létesítményvezető, akinek történetesen magyar származású felmenői is voltak, megmutatta a saját helyét is, ahol 48 kamerával és vagy egy tucat hatósági szereplővel figyelik rendre az eseményeket mérkőzés alatt. A szurkolók természetesen a Fanshop-ban megtalálnak minden relikviát, ami a csapattal kapcsolatos

1 megjegyzés:

  1. Egyszer mindenképpen szeretnék eljutni én is ide.
    Premier League meccsen már voltam az nagy élmény volt, de mivel én Holland Fun vagyok ezért lehet egy holland bajnoki meccs nagyobb élményt jelentene, hiszen gyerekkorom óta követem a holland labdarugást.
    A Stadion bővítés pedig gondolom azért van mert idővel újra szeretne az ország EB-t vagy esetleg VB-t rendezni.Úgy tudom bővíteni fogják az Amsterdami Arena-t, a Groningeni Euroborg stadiont is.A Feyenoord pedig új stadiont fog kapni.

    VálaszTörlés