2011. február 7., hétfő

Vásárhelyi focisták holland próbajátékon

Az Fc Twente holland profi futball klubot 1965-ben alapították. Európa egyik leghíresebb utánpótlást nevelő akadémiájából világklasszis focisták kerültek ki.



A Hódmezővásárhelyi Futball Club két játékosa, az 1996-os születésű Gábor Viktor és az 1994-es Sós Bence január 17-21. között próbajátékon szerepelt a regnáló holland bajnok, az FC Twente utánpótlás akadémiáján.
A 193 cm magas kapus, Gábor Viktor teljes mértékben meggyőzte a hollandok szakembereit tehetségéről és tudásáról, így amint azt a körülmények lehetővé teszik, haladéktalanul számítanak rá  A középpályásként és szélső hátvédként is bevethető, 175 cm-es Sós Bence 16 éves kora ellenére az U19-es csapattal edzett. Az FC Twente vezetősége hamar felismerte a játékos technikai képzettségét és a kombinatív játékhoz való kimagasló érzékét, viszont a fizikai felépítésének hiányosságait is. Bence fél évet kapott, hogy fizikálisan megerősödjön, így nyáron újabb öt nap áll majd rendelkezésére, hogy végérvényesen meggyőzze a holland klub képviselőit.
A 15 éves Gábor Viktor elmondta, örül, hogy sikeres próbajátékon vehetett részt egy ilyen profi egyesületnél. Mivel még nem töltöttem be a 16. életévemet, hivatalosan egyelőre nem lehetek a Twente labdarúgója. Különböző tornákra és felkészülési időszakokra tudok csak kiutazni, amit szüleim is támogatnak és szerencsére ez az elfoglaltság az iskolával is összeegyeztethető.  A 17 éves Sós Bencét meglepte az a profizmus, ami körüllengte az egyesületet. A próbajátékon nyújtott teljesítményével elégedett, hiszen mint mondja, idősebbek között szerepelt és úgy érzi, nem okozott csalódást. Fizikálisan fejlődnie kell, hiszen nagy lehetőséget kapott azzal, hogy a nyáron ismét megmutathatja magát a hollandoknak.
A két játékost Horváth Zoltán, a HFC elnöke és Apró Attila utánpótlás szakmai vezető kísérte el, akinek a véleménye szerint, jól sikerült a bemutatkozás, az akadémia igazgatójának értékelése is ezt bizonyítja. Minden jel arra mutat, hogy a régi vezetéssel megkezdve, az újjal pedig folytatva, sikerül rövid időn belül egy olyan vágányra helyezni a vásárhelyi futball, amelyről a jövőben sem kellene letérni. A néhány hete megválasztott új elnök, Horváth Zoltán elmondta, jól jelzi a HFC-nél eddig folytatott munka minőségét, hogy sikeresen tudták képviseltetni magukat egy európai viszonylatban kimagasló utánpótlás-neveléssel rendelkező ország egyik vezető klubjának akadémiai próbajátékán. Minz mondta, büszke arra a teljesítményre, amit Viktor és Bence az elmúlt héten mutatott. Nagyon fontos volt ez az egyesület szemszögéből is, hiszen meg tudták mutatni, mekkora érték rejlik a vásárhelyi labdarúgásban.

Forrás: http://vasarhelyifoci.lapunk.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése